Om Line Dance
Line Dance är född i USA på 80-talet och är en av många amerikanska country & western dansstilar. Det är en individuell dans, utan partner. Dansarna står på rader, därav line dance. Varje dans består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas under dansens gång. Varje serie av dansstegen innehåller vändningar så att hela dansgolvet byter riktning inför nästa serie. De flesta danser blir således ”two-wall” eller ”four-wall dances”. Det finns idag tusentals danser och ett par nya uppstår varje vecka. Alla har sitt eget namn och föreslagen musik samt egna stegkombinationer som dansarna lär sig på kurser.

Line dance är bland de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen: klassisk, latinamerikansk, swing, irländsk step eller hiphop och funk. Dansmusiken är främst en modern rockig country & western stil men under de senaste åren har line dance koreografer skrivit mängder av danser till andra musikstilar typ rock, pop och disko.

Line dance fick ett uppsving i USA i början av 90-talet och är sedan 10 år väletablerat i Europa, främst i Storbritannien och Nederländerna. I Sverige finns det numera ett hundratal linedance klubbar och föreningar med över 8000 aktiva dansare.

Line dance kan dansas på alla nivåer, från anspråkslöst fritidsaktivitet till elitnivå med tävlingar och mästerskap vid olika nationella eller internationella arrangemang. Världsmästerskap hålls årligen i USA eller i något europeisk land.

Hur du än väljer att ägna dig åt line dance så är det bara en sak som är viktig:

Ha så roligt som möjligt!!

Välkommen !!